2011. máj. 17.

Máj betegségek lelki háttere, oka

A máj testünk legnagyobb mirigye, az anyagcsere központi szerve. Biokémiai összetevők kapcsán a zsírok, szénhidrátok, aminosavak feldolgozását végzi. Átalakít, raktároz, az epekiválasztását adagolja az emésztéshez. Létfontosságú anyagot szabadít fel, vitamint, szőlőcukrot a szükségletnek megfelelően. A mérgezőanyagokat eltávolítja a keringésből.

Fizikailag a máj attól betegszik meg, ha valamiből túl sokat kap: sok zsíros étel fogyasztásától, túlzásba vitt alkohol beviteltől, drog-gyógyszer okozta károsodás, mérgektől, egyebektől.

Lelki szinten a mértéktelenségre utal, túlhajszolt vágyakra. E szervünk önmagában is tudatos, mert szétválasztja a hasznos dolgokat a mérgektől. A tünetek létrehozásával tarja elénk a tükröt, hol vétettünk. Hol rontottuk el értékrendünk helyességét, mikor tör elő nagyzási mániánk. Összegyűjtögettük a haragunkat, félelmünket.

Miért nem oldjuk meg a problémánkat? Talán túl kevés a bizalmunk önmagunk-és a világ iránt? Ezeket a segítő kérdéseket, mindig őszintén válaszoljuk meg saját magunk számára, rá fogunk érezni a velejére, ami kínoz bennünket.

Máj-zsugor: esetén halogatjuk, visszatartjuk az energiánkat, aminek lendületével megoldást nyerhetnénk.
Máj-nagyobbodás: felfuvalkodunk dolgainkban, problémáinkban.
A máj szerkezetét tekintve egységes-és tudatos, ha megbetegszik, veszélybe kerül az egész szervezet, amit az ősi-egyetemesség képében ismerhetünk fel, a tünet által.
Máj-rák: kialakulása következmény, amikor teljesen elveszítjük a kontrollt testünk felett. Csökkent védekezőképességgel rendelkezünk. Helyzetünket nem tudjuk megoldani és totális negatívitásba menekülünk.

Elemezzük sorsunkat, fogadjuk el a betegségeket, de ne örökre azonosuljunk vele, mindig van kiút. A problémák segítő barátok, akik felhívják figyelmünket a változtatás örömére, amire nincs szükségünk, engedjük el életünkből. Keserűség, árnyék nélkül nincs sorsunk, hiszen ezek segítenek előbbre lépni, és tapasztalni.

Felhasznált irodalom: T.D. Rüdiger Dahlke, Út a teljességhez /1996.
Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés.

Írta: Inci





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése